Mitől bio a biobor?

A biobor a természet íze. A modern és egészséges táplálkozás követelményeihez alkalmazkodva egyre gyakrabban választunk az élelmiszerboltok bio-részlegének folyamatosan bővülő kínálatából. De tudjuk mit jelent a bio fogalma a szőlő és a bor vonatkozásában? 

És tisztában vagyunk-e egyáltalán hazánk egyedülálló adottságaival?

Vegyszerek nélkül

A hangsúly a természetes módszerekkel folytatott művelésen van. A legfontosabb alapelvek a harmonikus állapot kialakítása, a korszerű előrejelzési módszerek alkalmazása, a megelőzés, valamint a biológiai védelem. A biotermelés és –gazdálokodási mód tiltja a műtrágyák, növekedés szabályozók és génmanipulációval előállított szaporító anyagok bármilyen alkalmazását.

A növényvédelemben is tilosak a kemikáliák. Egy biogazdaságban csak a természetes anyagok: réz, kén, vízüveg, kőporok, növényi kivonatok és teák jöhetnek számításba. Lényegesen eltér az egyéb bevált, magas termésátlagokat eredményező, intenzív termelési módoktól, hiszen korlátozza a különböző adalékok, színező- és festékanyagok, valamint tartósítószerek használatának lehetőségét.

Hazánk egyedülálló adottságai

Magyarország szőlőtermesztésének ökológiai adottságai kedvezőek a környezetkímélő és az ökológiai szőlőtermesztésre. A Kárpát-medence sajátos, védett klímája jobb feltételeket biztosít ehhez a technológiához Nyugat-Európa országainál. A rezisztens fajták lehetővé teszik a csökkentett kémiai szerek felhasználásával való növényvédelmet. A hazai bio (öko) szőlőtermesztés és borászat előírásai sokszor szigorúbbak, mint az Európai Unió vonatkozó szabályzata.

A biotermelésbe bevont területek nagysága Magyarországon a mezőgazdasági művelés alatt álló területek mindössze 1 %-a (!).

Németh Richárd, Borászportál

2011. május 18., Szerda 21:28

Következő Cikk: Megkülönböztető jelzés a bioborok palackjain

forrás: http://www.boraszportal.hu/a-butelia-melyen/20110517/mitol_bio_a_biobor

További Cikkek

  • Mi a hiba a kenyeremmel? Mit tegyünk ha a kenyér túlságosan megkel? A kenyér közepe nem sült át? ...
  • A shii-take gomba 40% esszenciális aminosavat tartalmaz! Jelentékeny B1- és B2-vitamin bősége, valamint ergoszterin tartalma, amely a D-vitamin elő vitaminja. Különösen ajánlott vegetárius táplálkozás esetén ...
  • Mit jelent a biogazdálkodás? Mi az a bioélelmiszer? Bioélelmiszer: Olyan gazdálkodási rendszer terméke, amelyben tartózkodnak az ember által készített műtrágyák, növényvédő- és rovarirtó szerek, növekedésszabályozók és takarmány-kiegészítők alkalmazásától ...
  • Valóban megéri drága biozöldséget vásárolni? Az Európai Unió egy 2008-as kutatása szerint a biogyümölcs és -zöldség 40%-kal, az organikus körülmények között tartott tehenek teje pedig 90%-kal több antioxidánst tartalmaz, és 60%-kal magasabb a hasznos omega3-zsírsav-tartalma ...
  • Gondolatok a biogazdálkodasról Az egészséges táplálkozás egyik pillére az az organikus vagy BIO élelmiszerek. A bio gazdálkodás azt jelenti a természet törvényei szerint műveljük kertünket...
  • Visszaadni a bio értelmét Bolygónkon 2007-ben több mint 30 millió hektáron termeltek bioélelmiszert. Kezd általánossá válni az intenzív biogazdálkodás, ahogy korábban általánossá vált a produktivista mezőgazdasági termelés, ...
  • Lenmag: Magas koleszterin, epe- és vesekő ellen A lenmag köztutoddan egészségmegőrző hatással bír, a népi gyógyászat előszeretettel alkalmazza. A lenmag használata a modern táplálkozásban kapott helyet ...