Mi a hiba a kenyeremmel?

Mit tapasztal? 1. A kenyér túlságosan megkel 2. A kenyér nem kel meg v. nem eléggé kel meg 3. A tészta nagyon megkel és túlfolyik a tartályon 4. A kenyér összeesett
Mi lehet az oka? 1.1 Túl sok a liszt vagy túl kevés só

2.1 A folyadék túl forró

2.2 Túl sok v. túl kevés folyadék

2.3 Túl kevés cukor

2.4 Régi a liszt

3.1 A nagyon lágy víz jobban megerjeszti az élesztõt

3.2 Túl sok tej befolyásolja az élesztõ erejédését (ha víz helyett ezt használunk)
4.1 A kenyér térfogata nagyobb a formánál ezért összeesett

4.2 Túl korai v. gyors élesztõ erejedés a meleg víz, meleg sütõkamra, nagy nedvesség miatt
Mit tapasztal? 5. A sütés után bemélyedés van a kenyéren 6. Súlyos, csomós a szerkezet 7. A kenyér közepe nem sült át 8. Nyitott durva v. lyukacsos szerkezet
Mi lehet az oka? 5.1 Túl sok folyadék 6.1 Túl sok liszt vagy kevés folyadék

6.2 Kevés cukor

6.3 Sok mag

6.4 Régi a liszt
7.1 Sok v. kevés folyadék

7.2 Nagy nedvesség
8.1 Sok víz

8.2 Nincs benne só

8.3 Nagy nedvességtartalom v. túl a meleg víz
Mit tapasztal? 9. Gombaszerû nem átsült felület 10. A kenyérszeletek egyenetlenek v. összecsomósodnak 11. Lisztmaradványok a kenyérhéjon   
Mi lehet az oka?

9.1 A kenyér térfogata nagyobb, mint a forma

9.2 Kevés só

9.3 Sok cukor

10.1 A kenyér nem hûlt le egészen ( a gõz nem távozott el) 11.1 Dagasztásnál a liszt az oldalakról nem lett jól bedolgozva  

forrás: http://www.pasztoioko.com/hasznos_informaciok.php?item=5 Pásztói Malom

További Cikkek

  • Valóban megéri drága biozöldséget vásárolni? Az Európai Unió egy 2008-as kutatása szerint a biogyümölcs és -zöldség 40%-kal, az organikus körülmények között tartott tehenek teje pedig 90%-kal több antioxidánst tartalmaz, és 60%-kal magasabb a hasznos omega3-zsírsav-tartalma ...
  • Aki a Földet gyógyítja: Klári néni (dr. Mezei Ottóné) Klári néni a biodinamikus és a waldorf mozgalom egyik hazai megalapítója, a Biokultúra Egyesület alapító tagja, a Biodinamikus Közhasznú Egyesület tiszteletbeli elnöke ...
  • Adalékanyagok a bioélelmiszerekben Az EU Ökorendelete a bioélelmiszerek esetében szűk határok közé szorítja az élelmiszer-adalékanyagok használatát. Az Európai Unióban engedélyezett több mint 300 adalékanyag közül csupán néhány használható fel ökológiai élelmiszerek előállításához ...
  • Lenmag: Magas koleszterin, epe- és vesekő ellen A lenmag köztutoddan egészségmegőrző hatással bír, a népi gyógyászat előszeretettel alkalmazza. A lenmag használata a modern táplálkozásban kapott helyet ...
  • Ez már túl jó nekünk ?! A 2010 májusban indult újszegedi Biopiacon szinte minden hazailag termeszthető zöldség és gyümölcs megtalálható, és számos tejtermék, és gabonatermék is ...
  • Mitől bio a biobor? A legfontosabb alapelvek a harmonikus állapot kialakítása, a korszerű előrejelzési módszerek alkalmazása, a megelőzés, valamint a biológiai védelem ...
  • Gondolatok a biogazdálkodasról Az egészséges táplálkozás egyik pillére az az organikus vagy BIO élelmiszerek. A bio gazdálkodás azt jelenti a természet törvényei szerint műveljük kertünket...