Adalékanyagok a bioélelmiszerekben

Tartalmazhatnak élelmiszeradalékot a bioélelmiszerek?

Az EU Ökorendelete a bioélelmiszerek esetében szűk határok közé szorítja az élelmiszer-adalékanyagok használatát. Az Európai Unióban engedélyezett több mint 300 adalékanyag közül csupán néhány használható fel ökológiai élelmiszerek előállításához.

Színezékek, édesítőszerek, stabilizátorok és ízfokozók egyáltalán nem alkalmazhatók. Emellett a biotermékekben csak abban az esetben engedélyezett az élelmiszer-adalékanyagok használata, ha az adott termék ezen anyagok nélkül nem állítható elő, és nem tartósítható.

Az Európai Unióban illetve a biocímke elnyeréséhez az EU Ökorendeletének előírásai mérvadóak. Az ökológiai gazdálkodók szervezeteinek ajánlásai azonban ezeknél gyakran szigorúbbak.

Az alábbiakban felsorolt adalékanyagok használata engedélyezett bioélelmiszerek esetében is. A pont (•) azokat az anyagokat jelöli, amelyek az ökológiai gazdálkodók szervezeteinek ajánlásai alapján is alkalmazhatók: 

E 170 Kálcium-karbonát (•)

E 270 Tejsav (•)

E 290 Szén-dioxid (•)

E 296 Almasav (•)

E 300 Aszkorbinsav (•) 

E 306 Tokoferoltartalmú természetes kivonatok

E 322 Lecitin
 (•)

E 330 Citromsav (•)

E 333 Kalcium-citrátok (•)

E 334 Borkősav (•)

E 335 Nátrium-tartarátok (•)

E 336 Kálium-tartarátok (•)

E 341 i) Monokálcium-foszfát

E 400 Alginsav


E 401 Nátrium-alginát

E 402 Kálium-alginát

E 406 Agar-agar
 (•)

E 407 Karragén 

E 410 Szentjánoskenyérmag-liszt (•)

E 412 Guármagliszt (•)

E 413 Tragantmézga

E 414 Gumiarábikum

E 415 Xantán

E 416 Karayagumi

E 422 Glicerin


E 440 i) Pektin (•)

E 500 Nátrium-karbonátok (•)

E 501 Kálium-karbonátok (•)

E 503 Ammónium-karbonátok (•)

E 504 Magnézium-karbonátok (•)

E 516 Kalcium-szulfát

E 524 Nátrium-hidroxid
 (•)

E 551 Szilícium-dioxid

E 938 Argon


E 941 Nitrogén (•)

E 948 Oxigén (•)

 

Az EU Ökorendelete az állati eredetű termékek feldolgozásával és a borkészítéssel kapcsolatban mindeddig nem foglalt állást. Az állati termékek esetében ez 2007. december 1-jéig fog megtörténni, addig a törvényi hiányosságokat a gazdaszervezetek saját szabályozásaikkal pótolják.

Ezek a hús valamint a bor esetében a következő adalékanyagok alkalmazását engedélyezik:

• Hús: E 325326327 (nátrium-, kálium- és kalciumlaktát)

• Bor, méhsör, mézbor: E 220 (kén-dioxid)



A bioélelmiszerek feldolgozásánál segédanyagként a következő anyagok is engedélyezettek: E 513 (kénsav)E 553b (talkum)E 558 (bentonit)E 901 (fehér és sárga méhviasz)E 903 (karnauba viasz). Mint a technológiai segédanyagokat általában, ezeket sem kell feltüntetni a csomagoláson, ennek ellenére egyes esetekben néhány biotermelő ezeket az anyagokat is megjelöli a címkén.

Forrás: http://www.tudatosvasarlo.hu/cikk/adalekanyagok-bioelelmiszerekben

További Cikkek

  • Valóban megéri drága biozöldséget vásárolni? Az Európai Unió egy 2008-as kutatása szerint a biogyümölcs és -zöldség 40%-kal, az organikus körülmények között tartott tehenek teje pedig 90%-kal több antioxidánst tartalmaz, és 60%-kal magasabb a hasznos omega3-zsírsav-tartalma ...
  • Mi a hiba a kenyeremmel? Mit tegyünk ha a kenyér túlságosan megkel? A kenyér közepe nem sült át? ...
  • Visszaadni a bio értelmét Bolygónkon 2007-ben több mint 30 millió hektáron termeltek bioélelmiszert. Kezd általánossá válni az intenzív biogazdálkodás, ahogy korábban általánossá vált a produktivista mezőgazdasági termelés, ...
  • A pecsétviaszgomba terápiás hatásai A pecsétviaszgomba egyik legnagyobb értéke immunrendszer-erősítő hatásában rejlik, amely közvetve, vagy közvetlenül egész szervezetre, annak egészségi állapotára hatással van. Ebből adódóan kiválóan felhasználható erőnléti állapot fenntartására, a betegség fellépésének megelőzésére ...
  • Aki a Földet gyógyítja: Klári néni (dr. Mezei Ottóné) Klári néni a biodinamikus és a waldorf mozgalom egyik hazai megalapítója, a Biokultúra Egyesület alapító tagja, a Biodinamikus Közhasznú Egyesület tiszteletbeli elnöke ...
  • A shii-take gomba 40% esszenciális aminosavat tartalmaz! Jelentékeny B1- és B2-vitamin bősége, valamint ergoszterin tartalma, amely a D-vitamin elő vitaminja. Különösen ajánlott vegetárius táplálkozás esetén ...
  • Mit jelent a biogazdálkodás? Mi az a bioélelmiszer? Bioélelmiszer: Olyan gazdálkodási rendszer terméke, amelyben tartózkodnak az ember által készített műtrágyák, növényvédő- és rovarirtó szerek, növekedésszabályozók és takarmány-kiegészítők alkalmazásától ...